Rusia și China ar avea un scenariu în vedere. Acesta conține un plan în urma căruia să se construiască un tunel pe sub Marea Neagră. Motivul? Prin intermediul tunelului se dorește asigurarea unei legături cu Peninsula Crimeea. De asemenea, oficialii de la Moscova ar avea în plan să facă un asemenea tunel, pentru a nu putea fi bombardat de armata din Ucraina. Detaliile se află mai jos, în articol.
Ar exista un nou plan din partea rușilor, conform Washington Post, tabloidul american. De data aceasta, ar fi vorba despre construirea unui tunel pe sub Marea Neagră, pentru a face legătura cu Peninsula Crimeea (partea anexată) și pentru ca armata ucraineană să nu-l poată bombarda.
Presupusul plan, dar și discuțiile care dovedesc formarea acestui scenariu între ruși și chinezi au fost interceptate de serviciile ucrainene. Discuțiile ar fi avut loc la finalul lunii octombrie 2023. Totuși, potrivit informațiilor, oficialii de la Moscova ar fi avut în plan construirea unui asemenea tunel încă din anul 2022, după ce Podul Kerci (Crimeea) a fost atacat.
Pentru aprovizionarea penisulei Crimeea ar putea fi utilizat un tunel pe sub Marea Neagră. Podul Kerci era, la momentul atacului, legătura dintre Rusia și peninsula anexată de Moscova în anul 2014. Însă, zona a fost distrusă de explozii (drone navale și camionul-capcană).
Potrivit informațiilor, la discuțiile referitoare la construirea tunelului submarin au participat si oficiali din China. SBU (serviciile ucrainene) a interceptat discuțiile, aflând că o principală întreprinedere de construcții din China ar fi fost de acord cu planul rușilor și că ar fi semnat pentru acest proiect de construire a tunelului pe sub Marea Neagră.
Pentru o asemenea construcție, contractul ar putea avea o valoare de miliarde de dolari. În plus, proiectul s-ar putea întinde pe câțiva ani, conform unor experți în inginerie. Totodată, integrarea în acest proiect al Rusiei ar putea avea repercusiuni asupra Chinei.
De asemenea, conform Washington Post, „proiectul ar reprezenta riscuri politice și financiare pentru China, care nu a recunoscut niciodată oficial anexarea Crimeei de către Rusia și ale cărei companii ar putea fi prinse în sancțiuni economice pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le-au impus Moscovei”.